KUCHNIA POLSKA - PRZEKĄSKI
Kuchnia polska - podstawę kuchni polskiej stanowią potrawy wspólne dla narodów zachodniosłowiańskich oraz środkowoeuropejskich, bazujące na dostępnych lokalnie surowcach spożywczych. Z rozwojem handlu i sytuacji geohistorycznej w kuchni polskiej przyjęły się rozmaite potrawy i produkty od nacji sąsiadujących i napływowych grup etnicznych.Specjalnością kuchni polskiej są potrawy mączne i zbożowe (kasze, kluski, pierogi), produkty runa leśnego (grzyby, owoce, zioła), wieprzowina (w tym wędliny i kiełbasy), ryby słodkowodne, dziczyzna, nabiał (kwaśna śmietana, twaróg), spora ilość zup z dowolnych produktów (zwłaszcza warzywne), wypieki (pieczywo, ciasta), desery, wódki i nalewki. Z warzyw i owoców typowe są buraki, ogórki, kapusta, jabłka, czereśnie, jagody, agrest i inne środkowoeuropejskie. Typowe przyprawy to czosnek, chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, majeranek.
Parówki pod serową kołderką
Szukaj przepisu
stat4u
reklamowy.biz
Parówki owinięte w boczek
C 2009-2012 Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wszystkie materiały zawarte na stronie smacznie.com.pl zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych i przykładowych i jako takie sa własnością ich właścicieli.
Ostra babeczka
Śniadaniowa pasta z Paryżanek
Jajka z kawiorem
Grzanki z oliwkami
Koktajl z kurczakiem gotowanym
Przekąska z wędliną i sosem musztardowo paprykowym
Panierowane skrzydełka z sosoem czosnkowym
Hamburger
Chrupiące kokosowe krewetki
Reclette
Drożdżówka z niespodzianką
Mini grilowane pieczarki z żółtym serem
Leśne grzyby z rusztu